Mijn badbevalling

Toen ik 38 weken zwanger was, werd ik in de ochtend wakker met alweer die zeurderige pijn in mijn onderrug. 'Zal wel weer niks zijn' dacht ik, omdat de pijn minimaal was. Ik was die dag ook al naar de dokter gegaan, omdat ik dacht dat mijn vliezen gebroken waren en dat de baby in het vruchtwater had gepoept. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn!

Maar de pijn begon om 5 uur toch wel echt vervelender en meer aanwezig te worden. Tijdens het avondeten kon ik amper recht op mijn stoel zitten en kreeg geen hap door mijn keel. Toen ik daarna op de bank ging zitten, begon ik te timen en werd de pijn steeds heviger. De verloskundige kwam om 9 uur, die vertelde mij dat ik op 2 centimeter ontsluiting zat, maar dat de pijn ook nog kon weg zakken en vals alarm was. Toch wist ik wel zeker dat het was begonnen, want op het moment dat zij de deur uit liep, begonnen de weeën steeds vlotter en krachtiger te komen.

Badbevalling tienermoeder Gabriela

Om 11 uur kwam de andere verloskundige (de dienst was afgelopen van de vorige), ook de stagiair was mee. Zij ging mij toucheren, en ik zat na 2 uur op 3 centimeter. De stagiaire besloot om bij mij te blijven en mij te steunen; dat gaf mij een heel fijn gevoel. De pijn werd ondragelijk en ik wist niet of ik het wel zou willen doorzetten zonder pijnstilling. Ik ging onder de douche staan, wat totaal niet hielp, liggen was ook geen optie, dus dan maar lopen. Lopen, lopen en nog eens lopen - en wanneer er een wee kwam - stilstaan en in mijn rug duwen!

Om 1 uur 's nachts had ik 5 centimeter ontsluiting en was het tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Eenmaal daar aangekomen, ben ik gelijk het bevalbad ingegaan. Dat was rond 2 uur. 20 minuten later werd ik weer getoucheerd en zat ik op volledige ontsluiting! Ook braken mijn vliezen (wat heel raar en ook wel naar voelde), om half 3 lag ik weer in bad en had ik al persdrang.

In bad ben je gewichtloos, dus kan je 'heerlijk' bewegen. Ik kon zo de weeën erg goed opvangen, ook door het warme water op mijn buik en rug. Na 45 minuten werd Mason geboren (03:16 uur). Het was een zware maar ook hele mooie bevalling. Ook mijn eventuele volgende bevalling(en) zou ik zonder twijfel in bad willen doen! Het is voor iedereen een aanrader. Het water zorgt er ook voor dat het weker is en de kans op uitscheuren daardoor kleiner is. Ook het warme water is heerlijk, en het is natuurlijk een heel mooi gezicht om je baby in het water geboren te zien worden. 

Veels liefs, Gabriela