Babykwaaltjes en kinderziektes: wat maak jij mee?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Anonymous (niet meer actief)
Babykwaaltjes en kinderziektes: wat maak jij mee?

Elk kindje is wel eens ziek. Maar als moeder kun je je behoorlijk druk maken. Wat heb jij meegemaakt aan babykwaaltjes of kinderziektes? En wat doe je dan? Heb je nog handige tips?

Anonymous (niet meer actief)

@Mama2009,
Soms helpt de paradoxale aanpak:
Iets wat hij niet mag doen aanmoedigen om dit juis te doen, net zolang tot hij er helemaal zat van wordt.
Bijvoorbeeld wil je kind alleen maar brood eten, geef hem´s morgens,´smiddags en ´s avonds brood.
In plaats van te verbieden, moedig je zijn gedrag juist aan.
En je mag het rustig een beetje overdrijven. 17 maanden is nog wel een beetje jong voor deze aanpak, maar vaak ziet een kind als het wat ouder is er de humor wel van in en is hij blij als hij weer eens wat anders krijgt dan brood uit het voorbeeld.
Een kind voelt zich door deze aanpak serieus genomen en dat willen ze graag, ze krijgen door dat ze een zelfstandig wezen zijn en daar hoort nee zeggen bij en door deze aanpak stimuleer je dit (goede) gedrag, want het kind moet zelfstandig worden en hiermee bereik je vaak meer dan er tegen in te gaan en te verbieden.
Ook is het verstandig om het gedrag van het kind te verwoorden, in hun koppie gaat van alles om en ze kunnen het vaak nog niet goed onder woorden brengen, als ouder zie je vaak wel wat het kind dwars zit en als je dat voor hem/haar verwoordt kijken ze je vaak opgelucht aan, zo van ja dat bedoelde ik.
Een voorbeeldje:
Je kind wil steeds aan iets zitten, waarvan jij vind dat het af moet blijven, dan kan je zeggen: ik weet dat jij het leuk vindt om aan de ... te zitten of dit of dat te doen, maar mama vindt dat niet goed omdat bijv. je handjes kan branden.
Het is even wennen om dingen te verwoorden voor je kind, maar het kan helpen tegen driftig zijn en het isook nog eens goed voor zijn taalontwikkeling.
En als iets echt niet mag of kan afleiden.
Ik hoop dat er niet al teveel fouten instaan, want mijn toetsenbord blijft soms hangen.

Anonymous (niet meer actief)

Als je deze aanpak wil toepassen, moet je het wel een poosje doen, anders is het verwarrend voor je zoontje.
En als het mij na 10 minuten (best heel lang voor zo'n klein mannetje) ook niet gelukt was een mandarijn te pellen, zou ik ook flink driftig worden .
Dit is nog een leerzame link:
http://www.ouders.nl/psycho/lpsy0001.htm

Anonymous (niet meer actief)

Ik ben het helemaal met je eens Tanja, wel een kind af en toe zijn zin geven, maar alleen als het echt kan.
Zo krijgt het het idee dat hij/zij ook belangrijk is en gehoord wordt.
Ik ben zelf bang dat ik met mijn eigen kind niet consequent genoeg zal zijn, omdat ik het vaak zielig vind. Volgens mij kan een wat ouder kind daar later ook wel mee omgaan, want dan kan je dingen uitleggen.

En natuurlijk zijn driftbuien bij je eigen kind anders dan leren uit een boekje, omdat het je eigen vlees en bloed betreft. (die van mij is nu al behoorlijk driftig, dat belooft ook wat voor de toekomst).

Ik heb de tips van het verwoorden (actief luisteren) van een oudere kleuterjuf bij ons op schol, die echt een schat aan ervaring heeft, zij kon echt met kinderen omgaan, waar anderen geen raad meer mee wisten.

@mama2009
In het geval van het mandarijntje zou je het als volgt kunnen doen:

Zeggen tegen je kind: Ik vind het knap (prijzen) dat jij je mandarijntje al zo goed kan pellen, want die schillen die zitten best heel vast en jij kan dat al heel goed.

Het kind gaat waarschijnlijk beter zijn best doen, want het vindt het leuk om geprezen te worden en gaat waarschijnlijk meer van dit gedrag vertonen, omdat hij ook wel door heeft, dat het positieve reacties uitlokt en dat wil een kind wel...

En hij wordt gestimuleerd om dingen te ondernemen, want hij weet dat zijn ouders dat waarderen en dat is goed voor zijn ontwikkeling, want nu wordt de basis gelegd van hoe ondernemend het kind later wordt, als je hem steeds frustreert zal hij later ook niet veel initiatieven vertonen, omdat hij denkt dat het toch niet gewaardeerd wordt.

Kinderen zijn vaak een periode lastig en dan schieten ze ineens een stuk door in hun ontwikkeling, bij kleine kinderen zie je dat ze daarna vaak weer veel nieuwe woorden geleerd hebben of dat ze dingen die ze ervoor niet konden daarna wel kunnen.

Bij de EO is er ook een leuke serie op tv geweest, Schatjes, je kan de aflevringen nog terugkijken via www.eo.nl en dan bij tv programma's Schatjes opzoeken, alle afleveringen staan in het archief.
Af en toe is het wel schokkend.

Anonymous (niet meer actief)

geen babykwaaltje maar heb zelf een koortslip en mag mn kleintje dus niet een kus geven. wil dat ie zo snel mogelijk weg gaat heeft iemand nog tips?

Anonymous (niet meer actief)

mijn kleine had eerst spruw, en heeft hier 4dagen voor in het ziekenhuis gelegen, omdat hij door de spruw de fls niet meer pakte, en daarna bleek mijn vent ook nog een liesbreukje te hebben, en hiervoor moest hij geopenreert worden, alweer 3dagen in het ziekenhuis !

Anonymous (niet meer actief)

Een badje met havermout helpt ook goed tegen de jeuk bij waterpokken.

Anonymous (niet meer actief)

het enige wat ik van mn kleine mee maak is dat ie kenmerken van hooikoorts heeft(ik heb zelf hooikoorts vandaar dat het me opvalt)
aldoor niezen, rooie tranige ogen soms zitten de oogjes zo dicht dat ie niets ziet, benauwd en dat is vooral met stro gemaaid gras, bloemen enz.