Amsterdam

Humanitas BOR

Omschrijving aanbod: Jullie hebben samen een kind gekregen. Alleen gaan jullie niet samen verder. Jullie blijven wél verbonden als ouders van jullie kind(eren). Hoe doe je dat? En wat als jullie steeds ruzie krijgen en je kind daardoor papa niet meer ziet?

Bij Humanitas helpen wij ouders die ondersteuning willen bij het organiseren van het contact tussen vader en kind. Dit heet Begeleide Omgangsregeling (BOR). Dat doen we met vrijwilligers, gedurende 3 tot 6 maanden. De vrijwilliger is bij de omgang, geeft tips en is er voor het kind. De coördinator praat met de ouders en helpt bij het maken van afspraken.

Wij zijn er voor:

 • kinderen die een prettige plek nodig hebben om contact te hebben met de ouder waar het niet bij woont;
 • ouders die afspraken willen maken over omgang, maar die dat op dit moment nog niet zonder begeleiding aandurven;
 • ouders die ondersteund willen worden door een levenservaren vrijwilliger.

Naam organisatie: Humanitas BOR 
Contactpersoon: Feie Ingram 
Contactgegevens: www.humanitas.nl/ams/bor 
Sarphatistraat 4 
1017 WS Amsterdam 
Telefoon: 020-773 65 42 
E-mail: kantoor.amsterdam@humanitas.nl 

Kosten: Gratis 
Aanmelden: Telefonisch of via mail 

Het Geboortecollectief

Omschrijving aanbod: We zijn een kleinschalig, jong, zorgzaam en creatief kraambureau in Amsterdam (en omgeving) en willen jou de zorg geven die jij fijn vindt. Dat doen we door een eerste gesprek bij je thuis of een locatie naar wens met onze geboortecoach zodat we elkaar een beetje leren kennen. Zo kiezen we een kraamverzorgende die goed bij jou (en je partner) past. Maar dat is nog niet alles. In de weken voor je bevalling kun je naar onze geboortecoachingavond (2e dindagavond van de maand) en voor en na je bevalling naar onze geboortecafés, zie verdere info hieronder onder het kopje 'wanneeer'.

Naam organisatie: Het Geboortecollectief
Contactpersoon: Charlotte Hutting
Contactgegevenswww.hetgeboortecollectief.nl
Grubbehoeve 9
1103 GG Amsterdam
Telefoon: 020-3377238

Wanneer: Geboortecafé Kleiburg (Kleiburg 29a) laatste woensdag van de maand (tijdstip kan wisselen, check ajb onze facebookpagina) en Geboortecafé Reigersbos (OKC Gaasperdam, t/o Verloskundigen Vida in Reigersbos): elke 2e en 4e vrijdagmiddag van de maand van 14.00-16.00 uur.
Kosten: Je verzekering dekt de kosten voor de kraamzorg zelf. Als je niet aanvullend verzekerd bent, betaal je een klein bedrag per uur. Dit bespreken we tijdens de intake. Alle andere activiteiten zijn gratis.
Aanmelden: Voor activiteiten: graag maar hoeft niet per se. Volg ons op facebook om te weten wat/wie/wanneer. Wil je je inschrijven voor kraamzorg bel dan 020 3377238 of doe het online op www.hetgeboortecollectief.nl

Timon Begeleid Wonen 18+

Omschrijving aanbod: Ben je een jonge vrouw van 18 jaar of ouder en heb je hulp nodig, omdat:
• Je bent vastgelopen in je relatie, familie, je opleiding of op je werk?
• Je als jonge moeder je kindje(s) alleen opvoedt?

Dan is Begeleid Wonen van Timon misschien iets voor jou.

In Amsterdam bieden we tijdelijk woonruimte aan jonge moeders. Je krijgt je eigen zit-slaapkamer met keukenblokje en toilet. In het pand wonen ook een aantal vaste omwoners. Dit zijn een soort goede buren.

Je begeleider komt minimaal één keer per week bij je langs. Samen werken jullie toe naar de stap om helemaal zelfstandig te gaan wonen. Ook worden er groepsactiviteiten georganiseerd. Je kunt maximaal een jaar bij Timon wonen. We hebben duidelijke huisregels. Ook ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Daarmee betaal je huur en je eigen boodschappen.

Naam organisatie: Timon
Contactgegevens: www.timon.nl
Telefoon: 0800 - 9008 (gratis)
toegang@timon.nl

Wanneer: niet van toepassing
Kosten: via WMO, MO, Jeugdhulp, Pgb
Aanmelden: via Timon Toegang, 0800 - 9008 (gratis) of toegang@timon.nl

Rondom de geboorte - zwangerschapsgym

Omschrijving aanbod: Rondom de Geboorte biedt zwangere tieners (tot 20jr.) in Amsterdam de mogelijkheid om GRATIS een zwangerschapscursus te volgen. Tijdens deze cursus leer je hoe je straks je weeën kunt opvangen en krijg je informatie over het moeder worden.

Naam organisatie: Rondom de Geboorte
Naam contactpersoon: Marja Bouma
Contactgegevenswww.rondomdegeboorte.nl
Kraaiennest Medisch Centrum
Telefoon: 020-5814084
rondomdegeboorte@sag-amsterdam.nl

 • Oefenen voor nieuwe moeders (pas bevallen)
  Iedere woensdagmiddag 14.30 - 15.30 uur
 • Oefenen voor zwangeren
  Iedere woensdagmiddag 15.30 - 16.30 uur
 • Snelcursus (voorbereiding op de bevalling) 
  Iedere woensdagmiddag 16.30 - 18.30 uur

Aanmelden kan via www.rondomdegeboorte.nl, e-mail rondomdegeboorte@sag-amsterdam.nl of telefonisch op 020-5814084. Alle cursussen zijn voor tienermoeders gratis.

Fiom Amsterdam - Hulp bij een ongewenste zwangerschap 

Omschrijving aanbod: Ben je ongepland of ongewenst zwanger? Dan word je opeens met allerlei vragen geconfronteerd, waar je misschien geen antwoord op weet. Denk je erover om de baby te houden? Of overweeg je een abortus of je kind ter adoptie af te staan? In deze ingewikkelde situatie kan Fiom Amsterdam je helpen! We zetten samen met jou de voor- en nadelen op een rij, geven je praktische informatie en begeleiden je waar dat nodig is. Je kunt komen praten over wat je meemaakt, vragen stellen over je (aankomend) kind, tips en adviezen krijgen over bijvoorbeeld financien, wonen en opvoeden.
Ook voor jongens en mannen staat de deur van Fiom Amsterdam open. Is je(ex-) vriendin zwanger van jou? Of heeft ze een kind van jou gekregen en weet je niet wat je ermee aan moet? Bel of mail naar Fiom Amsterdam. Wij kunnen je helpen.

Naam organisatie: Fiom Amsterdam
Naam contactpersoon: Fiom Amsterdam
Contactgegevens: www.fiom-amsterdam.nl
Hofgeest 341 
1102 ER Amsterdam
Telefoon: 020-5201670
fiom@altra.nl

Wanneer: elke werkdag
Kosten: gratis
Aanmelden: Iedereen uit (de regio) Amsterdam kan elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur telefonisch aanmelden. Behalve op donderdag, dan aanmelden tussen 13.00 en 15.00 uur. Per email kan ook, dan bellen we je terug.

VoorZorg - Ondersteuning tijdens zwangerschap en daarna

Omschrijving aanbod: VoorZorg is een programma voor vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind en zich onzeker kunnen voelen over wat hen te wachten staat.
VoorZorg biedt ondersteuning tijdens de zwangerschap en helpt je op weg bij de opvoeding van je kindje.
Dit programma begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door tot het moment dat je kindje twee jaar oud is.

Het wordt verzorgd door speciaal opgeleide sociaal verpleegkundigen van GGD JGZ. De verpleegkundige ondersteuning wordt verleend in de vorm van een ruim aantal huisbezoeken. Het programma is aanvullend op de zorg die de verloskundige, de kraamzorginstelling en het consultatiebureau standaard bieden.
Voorzorg wordt gratis aangeboden aan moeders die deze extra steun in de rug kunnen gebruiken.
Heb je interesse, informeer dan eens bij je verloskundige of een andere hulpverlener.

Naam organisatie: GGD Amsterdam, JGZ, VoorZorg
Naam contactpersoon: Lenneke Pleij
Contactgegevens: www.voorzorg.info
Nieuwe Achtergracht 100 1018WT Amsterdam
Telefoon: 020- 5555961
voorzorg@ggd.amsterdam.nl of lpleij@ggd.amsterdam.nl

Wanneer: op afspraak 
Kosten
: gratis
Aanmelden: mailen of bellen naar 020-5555704
In een mail of telefonisch graag het volgende vermelden: aanmelder (mag je ook zelf zijn), naam, geboortedatum, uitgerekende datum, adres waar je woont/ verblijft en telefoonnummer