Geef ze steun

Je 15-jarige dochter vertelt dat ze zwanger is… Je schrikt en denkt ‘NEE… nog niet’. Voor jou een logische reactie. Maar je dochter verzamelt misschien al weken lef en energie om het gesprek met je aan te gaan. Ze voelt natuurlijk dat je niet enthousiast bent. Vraag haar tijd om het te laten bezinken. Gebruik die tijd om een aantal dingen te bedenken: zie je je dochter als moeder? Hoe ga je om met de partner? En met je kleinkind?

Een jonge aanstaande ouder maakt tal van beslissingen. Geen eenvoudige: wel of niet houden van het kind, stoppen of doorgaan met school of werk, wel of niet op zoek gaan naar een woning… Jij maakt die beslissing niet voor je zoon of dochter. Maar… je kunt hierbij wel steunen!

Biedt (financiële) hulp aan en denk mee met je kind. En je hebt (desgevraagd) natuurlijk genoeg handige tips over zwanger zijn, over bevallen of over de tijd dat je kind jong was.

Je zoon of dochter gaat het kind opvoeden. En jij? Het opvoeden van je eigen kind zit erop, en je kunt genieten van je tijd als grootouder. Leuke dagjes uit bijvoorbeeld en spelen met je kleinkind.

Als het niet zo makkelijk gaat…

De dagelijkse praktijk kan soms moeilijk zijn of voor problemen zorgen. Je vindt bijvoorbeeld dat de kleine zijn/haar bord leeg moet eten. Je dochter denkt daar anders over. Ontstaan er spanningen? Er zijn organisaties waar je terecht kunt, zoals het maatschappelijk werk. Herstel het contact en maak goede afspraken met je zoon of dochter.