Als je vader wordt

Het was een gezellige avond en de seks was goed. Maar, nu blijkt je vriendin/date zwanger… Dat was niet de bedoeling… Een biertje drinken met je vrienden, stappen… een baby past daar helemaal niet bij. Of misschien vind je het – na de eerste schrik – toch wel een leuke verrassing. Het is goed om na te denken over de zwangerschap. Wat vind jij ervan, en wat wil je?

Je vriendin heeft het laatste woord in de uiteindelijke beslissing, maar ook jij moet keuzes maken. Wil je überhaupt (nog) een relatie met haar? Zie jij jezelf als vader? Hoe ga je het vaderschap invullen? Blijf jij betrokken als je vriendin de zwangerschap uitdraagt? En als je vriendin niets meer van jou wil?

Een meisje voelt snel een emotionele band met het kind. Voor een man is dit vaak anders. Jij wilt misschien wel graag dingen regelen en je denkt na over de gevolgen en over oplossingen. Op deze pagina vind je meer informatie over wat er allemaal bij een zwangerschap komt kijken, en wat voor effect dit heeft op jou en de relatie met je vriendin. Onder de button ‘Informatie’ kun je ook lezen over je rechten en plichten op het gebied van erkenning en gezag. Klik dan op het kopje 'juridisch'.

Hoe vertel ik het

Jij? Vader? Je krijgt lacherige reacties, blije opmerkingen of vreemde gezichten. En de reactie van je (schoon)ouders? Die vermijd je misschien liever… Hoe zullen ze reageren? Zwijgen, huilen, een woede-uitbarsting… of misschien krijg je direct oplossingen en goed bedoeld advies naar je hoofd geslingerd.

Bereid je op het gesprek met je (schoon)ouders voor… samen met je vriendin of iemand met wie je goed kunt praten. En geef mensen de tijd om aan het idee te wennen. De eerste (schrik)reactie is vaak heftig.

Relatiespanningen?

Als je nog samen bent met je vriendin: doe dan zoveel mogelijk dingen rondom de zwangerschap samen. Maak bijvoorbeeld samen een mooie babykamer, ga samen naar de verloskundige… Naar een pufcursus gaan, zie je misschien niet zitten, maar een keertje mee kan best leuk zijn! Tijdens zo’n cursus krijg je handige tips over bijvoorbeeld de bevalling, en wat je kunt doen om je vriendin tijdens de bevalling te ondersteunen en te helpen.

Daarnaast is het goed om al vóór de bevalling afspraken met elkaar te maken. Hoe gaan jullie dat straks bijvoorbeeld doen met de zorg voor de kleine? Wie blijft er thuis en wie gaat er naar school of werk? Of regelen jullie oppas? En hoe gaan jullie rondkomen? Welke opleiding wil jij of je vriendin volgen? Een afgeronde opleiding betekent een grotere kans op een baan die bij je past.

Als de relatie wat minder goed gaat…

En wat als je nog wel samen bent, maar de relatie loopt gewoon niet…? Zij sluit je misschien buiten of jullie hebben dagelijks ruzie. Of, je hebt een nieuwe relatie… Zorg dat je weet waar je aan toe bent en waar je recht op hebt. Relatietherapie is misschien wat overdreven, maar er bestaan organisaties waar jij of jullie samen terecht kunnen.

Omgang...wel of niet?

Wil je graag een omgangsregeling met je kind? Om je kind te kunnen zien, hoef je geen gezag te hebben. Wel moet je je kindje erkend hebben. Via de rechter kun je vervolgens een omgangsregeling aanvragen.

En wat nu, als de moeder niet wil dat jij betrokken bent bij je kind? Ze geeft geen toestemming voor erkenning. Vraag dan de rechter om het vaderschap gerechtelijk vast te laten stellen. Volgens de regels mag jij dit als verwekker niet doen. Maar als toestemming van de moeder geweigerd wordt, kun je vervangende toestemming aanvragen. Daarmee krijg je recht op omgang. Heeft de moeder bezwaar? De rechter kijkt naar het belang van het kind. Als de rechter jou ongeschikt vindt en denkt dat het slecht voor je kind is, krijg je (tijdelijk) geen omgangsregeling

Alimentatie?

De moeder van jullie kind kan jou verplichten tot financiële ondersteuning. Ook als jij niets met het kind te maken wilt hebben. Als zij wil dat jij je plichten als vader nakomt, kan zij het vaderschap gerechtelijk vast laten stellen. Jij hebt dan onderhoudsplicht en moet alimentatie betalen.

Afspraken hierover maak je samen of met een notaris, advocaat of bij de rechter. De hoogte van deze alimentatie hangt af van jouw financiële situatie en die van de moeder van je kind. Alimentatie is er voor het kind, tot het 21 jaar is. Het hoeft niet direct aangevraagd te worden.

Onderhoudsplicht is iets anders dan gezag. Deze informatie lees je bij Juridisch.
Twijfel je of je wel de vader bent? Doe een DNA-vaderschapstest! Met een arts of notaris erbij geldt het als officieel stuk in een rechtszaak.

Let wel op de kosten. En of je er een verzekering voor hebt. Gerechtelijke procedures kosten vaak (veel) geld.