En praktische dingen dan?

Wil je jong moeder worden? Dan zijn er ook nog een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld:

  • Als je 15, 16 of 17 jaar bent, ben je nog minderjarig. Tot je achttiende kun je (zonder meerderjarigheidsverklaring) geen gezag uitoefenen over je kind. Word je voor je zestiende moeder? Dan wordt er een voogd aangesteld.
  • In Nederland ben je leerplichtig tot sowieso je achttiende. Studeren met een kind is erg zwaar. Heb je al een manier gevonden om school en kind te combineren?
  • Zorg dat je thuissituatie goed is. Heb je een woning waar je goed voor je kind kan zorgen? Is het daar veilig?
  • Hoe ga je alles betalen? Kun je bijvoorbeeld eten, luiers en andere noodzakelijke spulletjes kopen? En kun je jezelf en je kindje verzekeren tegen bijvoorbeeld ziekte of schade (die je kindje per ongeluk ergens veroorzaakt)? Een uitkering is niet vanzelfsprekend. Als je minderjarig bent, heb je er geen recht op. En ook studiefinanciering krijg je pas als je meerderjarig bent.

Alleen jij weet of je er écht aan toe bent om moeder te worden. Ons advies is nog even te wachten. De meeste jonge moeders is het ‘overkomen’. Zij hebben er het beste van gemaakt, redden het prima en zijn gelukkig met wat ze nu hebben. Maar: er zijn ook verhalen waarbij het helemaal niet goed gaat. En dat zijn vaak de verhalen die je niet leest…

Wil je nog meer lezen? Hieronder staan nog een paar handige websites: