Advies van school om te stoppen met de opleiding

Stel: je bent zwanger en school geeft je het advies om te stoppen met je opleiding.
Wat kun je dan doen?

Je bent niet leerplichtig

Als je niet leerplichtig bent, kun je het beste contact opnemen met je decaan op school. Samen met de school kun je proberen om een persoonlijk leerplan op te stellen. Zodat jij je opleiding gewoon kunt afmaken. Misschien heeft je opleiding wel een protocol om schooluitval bij zwangere leerlingen te voorkomen?

Een persoonlijk leerplan betekent wel dat je opleiding langer duurt, maar dan hoef je in ieder geval niet te stoppen met school en kun je gewoon je diploma halen.

Let op! Studiefinanciering (prestatiebeurs) krijg je maar voor de duur van je opleiding (meestal vier jaar). Heb je de prestatiebeurs verbruikt, dan kan je nog drie jaar lenen. Kijk voor meer informatie op de site van DUO.

Informeer bij jou op school of zij een afstudeerfonds hebben waar jij eventueel gebruik van zou kunnen maken.

Je bent wel leerplichtig

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je (gedeeltelijk) leerplichtig. Het beste is om contact op te nemen met je mentor op school. Samen kunnen jullie kijken naar de mogelijkheden, zodat je zo lang mogelijk op school kunt blijven.

Kom je er met school niet uit? Neem dan contact op met de leerplichtambtenaar in de gemeente waarin je woont. De leerplichtambtenaar kan jou adviseren. In de meeste gevallen kan hij ook bemiddelen tussen jou en je school. Ook al wil school dat jij stopt met je opleiding, je bent tot je 18e (gedeeltelijk) leerplichtig.

(tijdelijke) Ontheffing van de leerplicht

In sommige gevallen biedt de Leerplichtwet de mogelijkheid om (tijdelijke) ontheffing aan te vragen. Bijvoorbeeld als je door je zwangerschap (of bevalling) een tijdje niet naar school kan. Je kunt dan een vrijstelling op medische gronden aanvragen.

Natuurlijk is zwangerschap of bevallen geen ziekte. Maar omdat er geen speciale regeling bestaat voor jonge (aanstaande) studerende moeders, kun je een beroep doen op medische gronden. Ontheffing van de leerplicht kan je bij de leerplichtambtenaar aanvragen.

Wil je in contact komen met een leerplichtambtenaar in jouw gemeente? Je kunt dan het beste de gemeente bellen en vragen naar de afdeling Leerplicht of naar een leerplichtambtenaar.