De opleiding kiezen die bij je past

Het kiezen van een opleiding is niet voor iedereen gemakkelijk. Wat vind je leuk, wat past het beste bij je en waar ben je goed in?

Vóórdat je je middelbare school hebt afgerond, moet je al een studie kiezen. Soms een makkelijke keuze. Je weet bijvoorbeeld al heel lang wat je wilt worden: kapster, jurist, dierenarts of verpleegster. Het kan ook dat de keuze heel lastig is en dat je het helemaal niet weet. Misschien stel je het keuzemoment nog even uit, door eerst voor je kindje te zorgen, of door een jaar te werken.

Hoe dan ook: als je een opleiding wilt gaan volgen, komt er een moment dat je een keuze moet maken. Je moet besluiten welke opleiding je wilt gaan volgen.

Ga op onderzoek uit

Het is belangrijk om voor jezelf uit te zoeken wat je wilt, wat je leuk vindt en wat bij je (situatie) past. Verdiep je in de opleiding en kijk wat er voor nodig is (vooropleiding, studiekosten). Probeer met mensen die de studie volgen of al werkzaam zijn in die richting te spreken. Kloppen de verwachtingen die je hebt?

Twijfel je en weet je nog (helemaal) niet wat je wilt gaan studeren? Op je middelbare school kun je hier met je mentor of een studieadviseur over praten.

Als je niet meer op de middelbare school zit, kun je verschillende dingen doen:

  • Zoek op internet naar opleidingen die je interessant lijken. Zijn er binnenkort open dagen? Of kun je een folder aanvragen? Praat met mensen in je omgeving over hun opleiding. Spreekt iets je aan? En vraag hen eens: waar ben ik goed in? Misschien vinden mensen wel dat je goed kunt organiseren en is een opleiding Medewerker Evenementenorganisatie wel iets voor jou!
  • Loop eens binnen bij het ROC bij jou in de regio. Vraag of je een gesprek met een studieadviseur kunt hebben. Zij werken zowel met inloopspreekuren als met afspraken en middelbare scholieren zijn meestal ook welkom om studiemogelijkheden te bespreken.
  • Weet je het echt niet? Dan kun je ook een studiekeuzetest doen. Op internet zijn er veel te vinden. Dit vinden wij een handige website.