Borstvoeding

Heb je al nagedacht over het feit of je je kindje na de bevalling borstvoeding of flesvoeding wilt geven? Al tijdens je zwangerschap, maak je als vrouw melk aan voor je baby. Zodat jij, zodra je baby geboren is, je kindje direct kunt voeden met je eigen moedermelk.

Flesvoeding of borstvoeding, de keuze is helemaal aan jou.

Waarom kiezen voor borstvoeding? Annet Mulder is lactatiekundige, een specialist op het gebied van borstvoeding. Zij schreef een stukje over de voordelen van borstvoeding.

Redenen om voor borstvoeding geven te kiezen

  1. Moedermelk is gezond. Het bevat zoveel belangrijke voedingstoffen die je baby de eerste zes maanden nodig heeft. Daarnaast bevat het afweerstoffen die beschermen tegen ziekten.
  2. Baby’s ervaren minder pijn. Bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen en ze direct daarna borstvoeding krijgen.
  3. Voor jezelf is borstvoeding geven ook gezond. Zo hebben vrouwen die geen borstvoeding geven, een grotere kans om op latere leeftijd borstkanker te krijgen.
  4. Als je borstvoeding geeft, ben je gemiddeld wat sneller de zwangerschapskilootjes kwijt.
  5. Je wordt verliefd! Iedere vrouw moet wennen aan het feit dat zij een baby heeft waar ze 24 uur per dag voor mag zorgen. Daar hoef je geen jonge moeder voor te zijn. Alleen, door het geven van borstvoeding maak je bepaalde hormonen aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je wat rustiger bent, beter in je vel zit en dat je verliefd wordt op je baby. Je hecht je sneller en gemakkelijk aan je kindje. Mooie bijkomstigheid: dat geldt voor je baby ook.
  6. Borstvoeding geven is gemakkelijk. Je hebt het namelijk altijd bij je. Geen gesleep met flesjes, speentjes en voeding! Het is gelijk op temperatuur, want het is kant-en-klaar verpakt. Je kindje kan drinken wanneer hij of zij wil en hoeft niet te wachten tot het flesje klaar is. Het scheelt tijd en je hoeft niets schoon te houden.
  7. En het allerbelangrijkste: je lijf is er klaar voor! Misschien heb je tijdens je zwangerschap wel gemerkt dat je borsten anders zijn gaan aanvoelen, je tepelhof donkerder is geworden of je borsten groter zijn geworden. Allemaal trucjes van moeder natuur om je baby na de bevalling de borst te kunnen geven.
  8. Borstvoeding is goedkoop. Kunstvoeding kost €10 tot €15 per week. Dat is gemiddeld €650,- per jaar. Borstvoeding geven kost je een voedingsbeha en misschien een borstkolf. Dat kost ongeveer €75,-.

Schaam je je voor je borsten? Of wil je niet dat iedereen je ziet tijdens het voeden? Je kunt met een leuk shirt en vestje heel netjes voeden, of leg er een leuke sjaal overheen. Zoek een rustig plekje uit, waar je alleen bent en waar je je op je gemak voelt. En niemand die dan ziet dat jij borstvoeding aan het geven bent.

Hangborsten van borstvoeding? Soms wordt gezegd dat je van borstvoeding geven hangborsten krijgt. Dat is niet zo! Door de zwangerschap groeien je borsten en door de zwaartekracht gaan ze wat meer hangen. Het wel of niet geven van borstvoeding heeft daar niets mee te maken.

Borstvoeding en flesvoeding combineren?

Wil je borstvoeding en flesvoeding combineren? Kan dat eigenlijk wel, en hoe doe je dat?

Lactatiekundige Annelies de Haan geeft antwoord op deze vraag:
‘Moedermelk en kunstmelk kun je in principe goed combineren’, vertelt Annelies. Haar volledige antwoord en uitleg kun je lezen op de website OudersvanNu.

Wil je meer informatie over borstvoeding?