Spelen met je kind

Maak jij je zorgen over het samenspel van je kind? Je bent gelukkig niet de enige… Veel ouders maken zich zorgen als hun kind niet goed of helemaal niet samen speelt. Vooral peuters en kleuters hebben eerder de neiging om elkaars blokkentoren om te schoppen, dan om behulpzaam een legosteentje aan te reiken.

Hoe komt dat? Omdat samen spelen een sociale vaardigheid is. Deze vaardigheid ontstaat niet vanzelf, maar moet je kindje nog aanleren.

Samen spelen - hoe doe je dat?

Spelen met je kind is goed voor de ontwikkeling. Wanneer een baby op de wereld komt, zijn de hersenen nog niet helemaal volgroeid. In het eerste levensjaar ontwikkelen de hersenen zich enorm snel.

Spelen met je baby is ontzettend goed voor zijn zintuigen en coördinatie. Het zorgt voor een betere ontwikkeling van het denkvermogen en intelligentie. En het is natuurlijk hartstikke leuk! Het is dus verstandig om regelmatig met je kind te spelen. Daarnaast kun je je kind ook leren om zichzelf te vermaken.

Vind je het moeilijk om spelletjes te verzinnen die je kunt doen met je baby? Hieronder staat een leuk voorbeeld:

Pak je baby vast, til hem langzaam tot boven je hoofd. Maak daarbij een oplopend zoemgeluid. Blijf in de lucht even hangen en praat tegen je kleintje. Daarna ga je weer naar beneden met een zoemend geluid. En hap hem of haar in de wang of geef een kusje.

Nog meer lezen over ‘spelen met je kind’? Ga naar de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je kunt hier ook inspiratie opdoen voor leuke spelletjes.

Nuttige tips over spelen met je kind (pdf)