Steunen, stimuleren en sturen

Het is belangrijk dat jij je kindje een veilige en stabiele basis geeft. Dat je je kindje steunt en er bent wanneer hij/zij je nodig heeft. Vaak zijn moeders de veilige basis voor kinderen. Als moeder ben je vaak degene die je kindje troost en bescherming biedt. Of juist voor de gezellige (knuffel)momenten zorgt. Vanuit die veilige basis – bij mama – krijgt je kindje vertrouwen om de mensen en wereld om zich heen te verkennen.

Als moeder hoor en zie je vaak het beste wat er aan de hand is met je kindje. Vertrouw daarop, vertrouw op je moedergevoel. Vind je het fijn om nog meer informatie over opvoeden te lezen? Kijk dan eens op de websites Positiefopvoeden en Groeigids.

Moedig je kindje aan

Je kindje wordt natuurlijk groter en ontdekt beetje bij beetje de ‘grote wereld’. Het is belangrijk dat jij je kind hierin stimuleert. Bijvoorbeeld door je kindje aan te moedigen en te zeggen:

“Wat heb je dat goed gedaan zeg! Ik ben trots op jou!”.

Zo geef je je kind vertrouwen en stimuleer jij je kind om nieuwe dingen te leren. Je kindje durft op ontdekking te gaan. Natuurlijk hoef je je kindje niet overal vrij in te laten. Grenzen stellen is net zo belangrijk als stimuleren. En bij grenzen, horen regels.

Kortom, je stuurt je kind door leiding te geven. Je kind heeft duidelijke grenzen nodig om te leren wat wél kan en wat niet kan. Bijvoorbeeld “Ik wil dat je je speelgoed opruimt, voordat we naar oma gaan.”. Zo weet je kind wat jij verwacht.

Opvoeden is…

  • Vasthouden en loslaten
  • Weten wat je kind wil en wat jij wil
  • Aandacht geven
  • Naar jezelf luisteren en het op je eigen manier doen.

Hulp bij opvoeden

Zou je graag meer willen lezen over opvoeden? Hieronder staan nog een aantal manieren om informatie in te winnen over opvoeden. In deze download lees je meer over opvoeden.

Je kunt ook naar het consultatiebureau. Daar kun je advies krijgen over de opvoeding van jouw kind. Of op de website Positiefopvoeden. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf of gastouder? Dan kun je je vraag ook aan hen stellen. Schaam je niet om vragen te stellen. Iedere ouder loopt tegen dingen aan waarvan je denkt: “help, hoe moet ik dit nu oplossen?' of “hij is zo vervelend ik kan er niet meer tegen en wat nu?”

Vooral als je er alleen voor staat - 7 dagen per week 24 uur per dag - kan het soms even te veel worden. Het is dan fijn dat je om raad kunt vragen. Daarnaast is het fijn om ervaringsverhalen van anderen te horen.