Zindelijkheid

Zo rond de twee à tweeënhalf jaar beginnen veel ouders zich af te vragen hoe ze hun kind zindelijk moeten maken. Verrassing: je kunt je kind niet zindelijk maken, dat doet hij zelf. Pedagoge José Sagasser legt uit hoe het zit:

Vaak vragen ouders hoe ze hun kind zindelijk moeten krijgen. Een kind doet dat zelf! Zindelijkheidstraining is dan ook geen handige term. Je kunt je kind begeleiden, niet trainen. Om zindelijk te kunnen worden, zijn twee dingen nodig: je kind moet er fysiek aan toe zijn en je kind moet er emotioneel aan toe zijn.

Dit moet je kind in ieder geval kunnen én willen om zindelijk te worden:

  • Hij moet de spieren van zijn blaas kunnen beheersen.
  • Hij moet het niet meer eng vinden om zijn poep of plas in een potje of wc te doen.
  • Hij moet eraan toe zijn om zijn ‘veilige’ luier af te doen.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel kindje hetzelfde is. Het ene kind is er met de leeftijd van tweeënhalf klaar voor en het andere kind met vier jaar.

Als je merkt dat je kindje interesse heeft in een potje of wc

Op het moment dat je merkt dat je kindje interesse heeft in een potje of wc, kun je je kindje wel stimuleren. Heeft je kind bijvoorbeeld nog een ouder broertje of zusje? Dan kun je die als voorbeeld gebruiken.

Laat je kind af en toe op het potje zitten. En geef het een compliment als het dan een plasje heeft gedaan. ‘Wat heb je dat goed gedaan! Mama is heel trots op jou!’

Tips om je kind te helpen bij het zindelijk te worden:

  • Laat hem zien waar de wc is en hoe je hem gebruikt.
  • Zet een potje in de woonkamer en geef aan dat hij daar op mag gaan zitten wanneer hij maar wil.
  • Lees boekjes voor over zindelijk worden en op het potje gaan.
  • Spelen er – tijdens het oefenen - andere grote dingen in het leven van je kind? Bijvoorbeeld een verhuizing, Sinterklaas, zonder speentje slapen etc. Verwacht dan niet teveel van je kindje. Vaak kunnen kinderen hun energie maar op één grote gebeurtenis richten.
  • Push niet, maar volg je kind in zijn interesses op dit gebied. Wil hij weer een luier om? Prima. Voorkom dat je in een machtsstrijd belandt.

Doet je kind een keer een plas op de wc, denk dan niet meteen: nu is het zover. Hij heeft misschien alleen onderzocht hoe de wc werkt, om er vervolgens de komende weken geen interesse meer in te tonen.

’s Nachts ook zindelijk?

Als je kind eenmaal zindelijk is, kan het zijn dat je kind ’s nachts nog moeite heeft om zindelijk te blijven. Boos worden helpt niet, je kind doet het niet expres.

Laat je kind ‘s nachts nog even naar het toilet gaan. Dat kan helpen bij het ’s nachts zindelijk worden. Maar, mocht het niet lukken… geen paniek: er volgen nog genoeg nachten om te oefenen!