Geweld in de relatie

Je denkt misschien: ‘Dat overkomt mij niet…’ Maar het overkomt één op de vijf jongeren: ‘Dating Violence’. Dit is geweld tijdens een relatie terwijl die nog maar net begonnen is. Het gaat niet alleen om fysiek geweld zoals slaan en schoppen, maar ook om schelden en schreeuwen, het afdwingen van seks of emotionele chantage. ‘Dating Violence’ is een vorm van huiselijk geweld. Dat betekent niet dat het alleen thuis gebeurt, maar dat het gebeurt door iemand die je kent.

Vormen van geweld:

  • Verbaal geweld: schelden, schreeuwen of beledigen.
  • Fysiek geweld: slaan, schoppen, bijten of aan de haren trekken.
  • Seksueel geweld: ongewenste aanrakingen zoals in het kruis grijpen of in de kont knijpen. Verkrachting of aanranding en seks afdwingen (misschien met behulp van verdovende middelen of alcohol).
  • Psychisch en emotioneel geweld: jaloersheid, zorgen dat je geen contact meer hebt met vrienden en familie (isoleren), iemand opzettelijk negeren, persoonlijke spullen vernietigen, geheimen doorvertellen.

Hoe voorkom ik geweld in mijn relatie?

Bij ‘Dating Violence’ kun je meestal niet precies zeggen op welk moment het geweld begon. Er zijn wel signalen waar je op kunt letten:

Het begin van de relatie gaat erg snel
Het gaat te hard. Je kent elkaar nog maar net, maar bent al helemaal een stel. Je gaat samen op vakantie. Je woont al heel snel samen. Hij of zij is ‘de ware’, maar eigenlijk ken je elkaar nog maar net. Leer elkaar eerst beter kennen. Als die persoon echt de ware is, is haast niet nodig! Doe rustig aan…

Aantrekken en afstoten: vlinders of tranen met tuiten
Het ene moment is hij supercharmant, het andere moment ziet hij je niet staan. Het lijken wel plotselinge stemmingsveranderingen. In het begin zijn jullie er allebei mee bezig: vind je elkaar nu echt leuk… of niet?! Een vervelende opmerking is zo gemaakt, soms waar anderen bij zijn. Het kan gebeuren, maar als je er wat van zegt en het gaat maar door… Dan zit het niet goed tussen jullie.

Bezitterig gedrag ‘want, jij bent van mij’
Je hebt net wat met elkaar en tijdens elk feestje laat je partner trots zien dat jij zijn nieuwe vriendin bent. Hij heeft je versierd om met jou te showen. Maar daar mag je toch trots op zijn? Ja, maar vaak zit er meer achter. Het gaat hem meer om je uiterlijk dan om jou zelf. Blijft hij zeggen dat jij van hem bent en merk je dat hij jaloers is? Dan is het niet verkeerd om vragen te stellen en je eigen conclusies te trekken. Want jij bent niet van iemand anders.

Alle aandacht gaat naar jou, maar wie is hij nou eigenlijk?
Jij praat honderduit, maar je vriend niet. Hij wil alles van je weten en vindt je helemaal geweldig. Fijn toch?! Maar waarom praat hij niet zoveel? Is het verlegenheid? Dat kan, maar dat is niet altijd zo. Misschien is er iets waarover je partner liever niet praat: een vervelend verleden of een nare eigenschap. Hoe leuk zijn interesse ook is: je moet hém ook leren kennen en dan is het heel normaal dat hij ook iets over zichzelf vertelt.

‘Met wie ben je? Wat doe je? Waar zit je vanavond?’
In het begin deed hij alles om je te versieren. Het bellen en appen met hem was erg leuk en hij deed het omdat hij je gewoon zo miste... Maar nu lijkt hij wel je waakhond. Je moet alles vertellen en dat voelt niet prettig. Het beklemt je. Gewoon even wat voor jezelf doen, zit er niet meer in. Je moet je verantwoorden voor alles wat je doet. Maak je vriend duidelijk dat je niet alles wilt en hóeft te verantwoorden. Je mag zelf beslissingen nemen. Begrijpt hij het niet? Dan zegt dat genoeg. Niemand hoeft jouw leven te controleren!

Interesse verandert in bemoeizucht en jaloezie
Welke kleren trek je aan? Met wie ga je uit? Wat ga je met haar doen? Doodnormale vragen die je vriendin misschien net aan de telefoon heeft gesteld. Maar als je partner dat nu blijft doen? Na een tijdje gaat je dat toch storen… waar bemoeit je vriend zich mee? En waarom moet je ernaar luisteren? En als je dit nu niet doet? Dan is de kans groot dat je een lading kritiek over je heen krijgt. Maar ook als je wel luistert, hoeft dit niet goed te zijn. Misschien ben je dan wel té aantrekkelijk voor andere mensen. Het is ongezond als je partner steeds boos wordt in dit soort situaties.

Alles draait om je partner
Al je tijd gaat naar je partner. Je bent hartstikke verliefd en wilt het liefste bij je vriend zijn. Na een tijdje verandert dat. Je mist oude vrienden en vriendinnen en wilt iets leuks met ze gaan doen. Krijg je een jaloerse reactie? Het is fijn dat je vriend graag bij je is, maar het is overdreven als hij jou helemaal voor zichzelf houdt. Je laat hem heus niet direct in de steek.

Zorg dat je ruimte houdt om jezelf te ontwikkelen
Je bent jong, je kunt nog alle kanten op… Maar je bent over sommige dingen best onzeker: hoe moet je dit probleem nou aanpakken, hoe los je die ruzie op, hoe vertel je je vriend dat je nog wilt wachten met seks?

Je partner weet heel goed wat hij wil. Op zijn zekerheid kun je wel vertrouwen. Of niet? Het is fijn om iemand te hebben die zo zeker is van zichzelf, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. Je moet ook zelf beslissingen (durven) nemen en daarover nadenken.

Ben je bang dat je ‘preuts’ bent of onzeker overkomt? Dat mag. De meeste mensen kennen dat gevoel wel. Het is belangrijk dat je zelf blijft bedenken wat jíj leuk en belangrijk vindt. En dat jij weet wat je met jóuw leven wilt. Laat je niet onder druk zetten en maak jezelf niet afhankelijk van je partner.

Alcohol en drugsgebruik
Af en toe gezellig een biertje of wijntje drinken, hoort er voor veel mensen bij. Maar drank (of drugs) moet niet jullie leven gaan beïnvloeden.

Wil je meer weten over huiselijk geweld? Op de website van huiselijkgeweld.nl lees je over onderzoek, organisaties en nieuws rondom huiselijk geweld.

Wil je hulp? Kijk dan op de website van vooreenveiligthuis.nl om te zien waar bij jou in de buurt een steunpunt is.