Loverboys

Misschien heb je wel eens iets gelezen of gehoord over ‘loverboys’. Het zijn jongens die vaak ontzettend aardig zijn en niet bepaald zuinig met cadeautjes. Zo’n loverboy versiert je, doet in het begin enorm lief en aardig. En hij overlaadt je met cadeautjes en leuke dingen.

Maar na een tijdje moet je iets terug doen voor al die mooie cadeaus. Hij wil graag dat je met andere mannen naar bed gaat voor geld. En dat geld is voor hem. Hij maakt je afhankelijk en vaak gebruikt hij geweld.

Andere loverboys slaan het lief doen, en het geven van cadeaus over. Die jongens bedreigen je meteen als je niet doet wat hij zegt. Een loverboy is eigenlijk een pooier.

Durf ‘nee’ te zeggen als je iets niet wilt

‘Nee’ zeggen is moeilijk als je verliefd bent. Hij doet veel voor jou, dus jij ook voor hem. En het wordt moeilijk om ‘nee’ te zeggen als je langer bij hem bent. Maar seks met een andere jongen…?! Hij mag je niet dwingen om zoiets te doen. Een jongen of man mag geen geld verdienen door zijn vriendin als prostituee te laten werken. Dat is een misdrijf en strafbaar. En daarbij: seks hoort prettig te zijn, en zeker niet tegen je zin.

Dat dwingen kan op allerlei manieren: hij zet je onder druk door mooie cadeaus te geven, hij bedreigt je of gebruikt geweld.

Het is nooit jouw schuld!

Vaak denken meiden dat het hun eigen schuld is. Ze praten er niet over met anderen uit schaamte. Maar dat klopt niet. Het is niet hun schuld, want de ander heeft misbruik gemaakt van haar vertrouwen! Een loverboy wil graag dat je alles geheim houdt. Er zijn vervelende en leuke geheimen. Als het gaat om een vervelend geheim, is het belangrijk om dit juist wél aan iemand anders te vertellen. Daarmee zorg je ervoor dat je er niet alleen mee blijft rond lopen, en dat je hulp krijgt.

Volgens artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht maakt een loverboy zich schuldig aan mensenhandel, namelijk het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. De maximale straf bedraagt twaalf jaar als er sprake is van minderjarigen of dwang. Een taakstraf komt ook regelmatig voor.

Praat erover! Maar met wie?

Denk je dat jouw vriend een loverboy is? Praat met iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, familielid of misschien een leraar. Bang dat iemand het doorvertelt? Ga dan naar je huisarts. Die heeft beroepsgeheim dus mag je verhaal aan niemand anders vertellen. Maar er zijn ook andere organisaties als je liever niet naar je huisarts gaat:

  • Het Jongeren Informatie Punt geeft informatie en advies over o.a. relaties en seksualiteit.
  • De Kindertelefoon: voor kinderen én jongeren om te praten over alles wat je bezig houdt. Je hoeft je naam niet te noemen. Het gratis telefoonnummer is 0800 0432 (tussen 14.00 uur en 20.00 uur). Je kunt ook chatten.
  • Wil je je verhaal kwijt? Dat kan bij Korrelatie. Je kunt bellen naar 0900 1450 (30 eurocent per minuut). Ook bij Korrelatie kun je chatten. Korrelatie kan je ook doorverwijzen voor hulp.
  • Wil je chatten met hulpverleners over seksualiteit en relaties? Dat kan op seksualiteit.nl.

Wees dus op je hoede voor loverboys! Loverboys spelen vuil spel. Eerst winnen ze je hart, verleiden je met aandacht en dure cadeaus. Ben je eenmaal ingepalmd dan dwingen ze je tot prostitutie.

Wil je meer weten over loverboys? Kijk dan op de website van Scharlaken koord of op de website van stoploverboys.