Samenwonen, trouwen, uit elkaar

Trouwen

Wil je trouwen met de vader van je kind? Je moet in Nederland 18 jaar zijn (of meerderjarig verklaard) voor je mag trouwen.

Ben je al getrouwd? En was dat vóór de geboorte van jullie kind? Dan zijn jullie wettelijk vader en moeder met ouderlijk gezag. Moeten er – in de loop van de jaren -  belangrijke papieren of documenten (van school, de overheid etc.) getekend worden? Dan moet jullie handtekening daar op komen.

Geregistreerd partnerschap

Bij trouwen geef je elkaar het ‘ja-woord’. Geregistreerd partnerschap is eigenlijk hetzelfde als trouwen (als het gaat om rechten en plichten), het is alleen vaak goedkoper en sneller geregeld. Er is wel een belangrijk verschil als je een kind hebt of krijgt. Bij trouwen is het kind wettelijk van de vader en moeder, bij geregistreerd partnerschap moet de vader het kind nog erkennen voor hij formeel vader is.

Het samenlevingscontract

In dit contract maak je met je partner afspraken over zaken die met het ‘samen leven’ te maken hebben. Zoals de (verdeling van) kosten voor het huis en de huishouding, het gebruik van bankrekeningen en de verdeling van bezittingen. Maar ook zaken rondom je kind regel je in het samenlevingscontract. Een samenlevingscontract laat je opmaken en vastleggen bij een notaris.

Jullie zijn niet meer bij elkaar

Als je getrouwd bent en gaat scheiden, moet je naar de rechter. Dit moet ook als je geregistreerd partner bent en er samen niet uitkomt of als je kinderen hebt.