Wonen bij je (schoon)ouders

Een eigen woning is natuurlijk geweldig. Een appartement of tussenwoning met een eigen kamertje voor je kindje en een slaapkamer voor jou en eventueel je vriend. Maar, een eigen woning is ook duur. Denk bijvoorbeeld aan de huur en de kosten voor eten en andere spullen. Kun je dat allemaal (zelf) betalen?

Is een eigen woning voor jou (op dit moment) niet mogelijk? Dan is het misschien een oplossing om een tijdje bij je ouders te blijven wonen. Misschien is er nog ergens een klein kamertje over? Dan kan dat de kinderkamer worden. Je kindje kan natuurlijk ook gewoon bij jou op de slaapkamer. Het scheelt in ieder geval huurkosten.

Thuis blijven wonen: leuk of lastig?

Als je nog (even) thuis blijft wonen, kan dat ook spanningen met zich mee brengen. Jij wordt moeder, maar je bent ook nog steeds dochter. Dat is niet veranderd.

Je ouders hebben al een kind opgevoed: jou! En ze weten daarom veel over voeding, slaapjes en luieruitslag. Maar jij bent nu ook moeder en hebt misschien een andere mening over hoe jij je kindje wilt opvoeden. Dit kan tot discussies leiden. En ruzie.

Samen met je kind bij je ouders wonen heeft veel voordelen. Geen huur, ze kunnen je helpen, op de kleine passen en ’s avonds staat misschien wel altijd het eten klaar.

Bij de ouders van je vriend wonen

Kun je thuis niet blijven wonen? Of heb je het geprobeerd, maar bevalt het niet? Sommige jonge moeders gaan bij de ouders van hun vriend wonen. Heel leuk, want zo woon je meteen een beetje samen met de vader van je kindje.

Maar misschien doen je schoonouders de dingen wel anders dan je eigen ouders. En dat is wennen. Zeker als je ook nog een kleintje hebt. Zij willen je kindje vertroetelen en hebben vast een mening over hoe je hem of haar het beste kunt opvoeden.

Goed advies, maar het kan ook soms beklemmend zijn. Of ronduit irritant.

Maak afspraken

Of je nu bij je ouders blijft wonen, of bij de ouders van je vriend gaat wonen: maak vooraf duidelijke afspraken. Het is jouw kindje en je (schoon)ouders geven waarschijnlijk graag advies met de beste bedoelingen. Hou rekening met elkaar en probeer er samen uit te komen. Om geen onduidelijkheden te krijgen, kun je samen met je (schoon)ouders afspraken op papier zetten.

En als het echt niet anders gaat, kun je beter op zoek naar een andere oplossing. Want een goede relatie met je (schoon)ouders is ook belangrijk.