Roken, drugs en alcohol

Roken tijdens de zwangerschap...

...doe het niet, want:

  • Roken verdubbelt de kans op een vroeggeboorte, dat wil zeggen dat de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren.
  • Vrouwen die roken, hebben een grotere kans op een miskraam.
  • Roken geeft een grotere kans op een lager geboortegewicht van het kind.
  • Direct na de bevalling hebben baby's met een lager geboortegewicht meer moeite om zichzelf warm te houden en is er een grotere kans op een laag bloedsuikergehalte. Op latere leeftijd hebben deze kinderen vaker last van gedragsproblemen, vooral als de groeivertraging in het begin van de zwangerschap is ontstaan.

Voor meer informatie over zwangerschap in combinatie met roken en alcohol kun je kijken op de website van het Trimbos.

Wil je stoppen met roken? Neem dan ook eens een kijkje op de website IkStopNu.nl. Daar vind je veel informatie over stoppen met roken.

Wist je dat stoppen met roken soms vergoed wordt door je zorgverzekering? Altijd goed om even na te vragen bij jouw zorgverzekering.

Drugs

Heb je drugs gebruikt zonder dat je wist van de zwangerschap? Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Vertel dit daarom aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je advies geven.

Alcohol

Drink liever geen alcohol tijdens je zwangerschap, dat is het meest veilig voor je kindje. Het is natuurlijk mogelijk dat je wel alcohol hebt gedronken, bijvoorbeeld toen je nog niet wist dat je zwanger was.

Als je alcohol hebt gedronken tijdens de zwangerschap kunnen er drie dingen gebeuren:

  • Je kunt een miskraam krijgen.
  • Na de geboorte kun je ontdekken dat je kindje beschadigd is.
  • Na de geboorte is je kindje gezond en heeft nergens last van.

Van deze drie mogelijkheden is de kans het grootst dat je kindje gezond ter wereld komt.
Die kans wordt nog groter als je vanaf nu echt helemaal geen alcohol meer drinkt. Dat is de enige manier om echt zeker te zijn dat alcoholgebruik je kindje niet beschadigd.

Maak je je toch grote zorgen om de gezondheid van je ongeboren kind? Bespreek dit dan met je verloskundige. Zij kan bijvoorbeeld een extra groei-echo maken. Zo’n echo kan je misschien een beetje geruststellen. Hou wel in gedachten dat een echo nooit een garantie is; die zekerheid heb je pas ná de bevalling. Dan kunnen de artsen pas echt vaststellen of je kindje gezond is.

Meer informatie over alcohol en zwangerschap vind je op de website van de FAS Stichting.

Meer links met informatie over gezondheid en gezond zwanger zijn, vind je op de website van de Verloskundige.