En nu je ouders nog

Je weet inmiddels dat je zwanger bent. Je hebt misschien al even aan het idee kunnen wennen. Maar nu je ouders nog… Hoe vertel je aan je ouders dat je zwanger bent?

Je hebt in ieder geval twee zekerheden:

  1. De zwangerschap hou je niet geheim, die buik wordt hoe dan ook dikker.
  2. Je ouders zien het niet aankomen; ze zullen waarschijnlijk schrikken van je mededeling.

Hoe pak je het aan? En wánneer vertel je het aan je ouders?
Het is in ieder geval verstandig om niet te lang te wachten met het vertellen. Dit in verband met de zwangerschapsduur en je keuzemogelijkheden.

Tips om je zwangerschap aan je ouders te vertellen

  • Jij weet het beste wat de regels thuis zijn, en hoe de ‘dingen’ thuis gaan. Misschien kun je het eerst tegen je moeder vertellen en dan samen aan je vader.
  • Je kunt eerst een berichtje sturen naar één van je ouders. Je vraagt dan bijvoorbeeld wanneer ze thuis zijn of zegt dat je ze iets moet vertellen. Het voordeel hiervan is, dat zij dan kunnen vragen wat er aan de hand is.
  • Vertellen dat je niet ongesteld bent geworden en een test hebt gedaan, is misschien een makkelijker begin van een gesprek, dan meteen “ik ben zwanger”.
  • Wil je het samen met je vriend/de vader vertellen, of alleen? Jij kunt dit het beste inschatten.
  • Verwacht je dat je ouders (heel) boos worden? Kies dan een gunstig moment uit, zodat je ook weg kunt naar bijvoorbeeld een vriend, vriendin, buurvrouw of tante.

Zoek steun bij iemand die je vertrouwt

Zie je er tegenop om het aan je ouders te vertellen? Schakel dan hulp in. Een broer of zus, een goede vriendin of misschien je mentor of docent op school. Er zijn ook organisaties die je gratis kunnen helpen en steunen bij het gesprek met je ouders.

Mensen in je omgeving zullen (voor)oordelen over je zwangerschap hebben. Er zullen negatieve en positieve reacties komen. Hou daar rekening mee. Voor jezelf is het dan prettig om eerst mensen in vertrouwen te nemen waar jij je veilig en vertrouwd bij voelt.

Wil je tips van andere jonge moeders over hoe je het aan je ouders vertelt? Kijk dan in het forum!

Praat mee op het forum