Seks… hartstikke leuk, maar je moet er wel klaar voor zijn! En je moet het veilig doen. Niet alleen omdat je ongewenst zwanger kunt raken. Ook omdat je binnen no-time een soa oploopt, een Seksueel Overdraagbare Aandoening. En dat wil je niet.
Een soa wordt ook wel geslachtsziekte genoemd. Je krijgt een soa als je onveilige of onbeschermde seks hebt met iemand die een geslachtziekte heeft. Als je onveilige of onbeschermde seks hebt, geeft de één (die een geslachtsziekte heeft) de soa door aan de ander.
Hoe weet je of je een soa hebt? De onderstaande klachten kunnen betekenen dat je een soa hebt.
Heb je bijvoorbeeld...
Heb je één van bovenstaande klachten én heb je onveilige seks gehad? Laat je dan testen. De meeste soa's zijn goed te genezen, maar ze gaan NOOIT vanzelf over.
Je kunt een afspraak maken bij je eigen huisarts. Als je liever anoniem geholpen wordt, kan dit ook bij Sense. Sense is een landelijk centrum gespecialiseerd op het gebied van seksualiteit. Meer informatie vind je ook op de website van Sense of van anticonceptie.nl
Vaak merk je het niet eens als je een soa hebt! Je hebt geen klachten, maar het tast wel je lichaam aan. In het ergste geval word je onvruchtbaar en kun je geen kinderen meer krijgen. Chlamydia is zo’n soa. Andere voorbeelden van soa's zijn genitale wratten, herpes, gonorroe, HIV en syfilis.
Wist je trouwens dat je ook bij orale seks – zoals pijpen of beffen –een voorbehoedsmiddel moet gebruiken? Ook dan kun je namelijk een soa oplopen.
Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel. Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen te koop. Sommigen beschermen alleen tegen zwangerschap, terwijl je met anderenook een soa voorkomt:
Wil je echt geen risico lopen? Ga dan voor ‘double dutch’: gebruik de pil én het condoom!
Meer informatie over anticonceptie, kun je ook vinden op de website van Sense.